Het mysterie van De Engelenmaker, een boek van Stefan Brijs
Voor mijn laatste boek op mijn cultuurportfolio heb ik gekozen voor De engelenmaker van Stefan Brijs. Ik ontdekte dit boek per toeval tijdens een leesclub in een van mijn lessen Nederlands. Daarna kwam ik het ook tegen op de website "Lezen voor de lijst" binnen mijn leesniveau, namelijk niveau 4. Vandaar leek het een geschikt boek voor mij.
Ik neem jullie mee in een boek dat geschreven is door Stefan Brijs. Hij schreef al enkele romans, waaronder De verwording in 1997. Nadien volgden er nog enkele. Brijs was voor zijn carrière als schrijver aan het werk als leraar op zijn vroegere middelbare school, maar sinds 1999 richt hij zich fulltime op schrijven. Met De engelenmaker raakte Stefan Brijs in 2005 bekend bij een breed publiek. Dit boek is een groot succes geworden. In Vlaanderen en Nederland verkocht Brijs ruim 200.000 exemplaren van dit boek. Het werd ook bekroond en genomineerd voor verschillende literaire prijzen en het boek is al verschenen in maar liefst zeventien talen, waaronder het Engels, Duits, Frans, Arabisch en Chinees. In oktober 2023 raakte bekend dat deze bestseller een verfilming krijgt. Het script moet in de loop van 2024 klaar zijn.
Wil je meer weten over de verfilming van De engelenmaker ? Je kunt meer informatie vinden door direct door te klikken op de volgende link!
Draaikolk van roddels en geruchten
In De engelenmaker keert de vreemde dokter Victor Hoppe na twintig jaar weer terug naar zijn geboortedorp Wolfheim, een Belgisch dorp in de buurt van het drielandenpunt, waar hij zich vestigt in het verlaten huis van zijn ouders. Dokter Hoppe lijdt aan contactarmoede en gevoelloosheid, wordt door niemand aanvaard en leidt een eenzaam bestaan. Zijn opmerkelijke verschijning, gekenmerkt door rood haar en een hazenlip, draagt ook niet bij aan een positieve indruk. Zijn uiterlijk wordt eerder gezien als een teken van de duivel. Ook het feit dat hij vader is van een speciale drieling voedt die veronderstelling.
Nadat Hoppe zijn doktersstudie succesvol had afgerond, bleef hij aan de universiteit werken en slaagde erin muizen te klonen. Zijn eenzaamheid drijft hem uiteindelijk tot het geheimzinnige plan om zichzelf te klonen, maar dat is iets anders uitgedraaid. Dit experiment leverde hem een speciale drieling op.
Vanaf het begin van het boek word je meegesleept in de draaikolk van roddels en geruchten die circuleren onder de dorpsbewoners over die speciale drieling. Al snel komen de dorpelingen erachter dat de kinderen ernstig ziek zijn, maar niemand had ooit kunnen vermoeden wat er werkelijk met hen aan de hand is.
Wanneer Hoppe op een dag het leven van een kind in nood redt, wordt hij plotseling beschouwd als de verrichter van een mirakel. Van de ene op de andere dag wordt Hoppe omarmd door de goedgelovige gemeenschap. Wat dit allemaal met zich meebrengt, zal je zelf moeten lezen in het boek.
Alle puzzelstukjes passen in elkaar
Tijdens het lezen voelde het boek een beetje aan als een soort thriller, maar wel met een diepere betekenis. Je vraagt jezelf voortdurend af wat er met de kinderen van Victor Hoppe aan de hand is. Het is een complex boek, waarin niets is zoals het lijkt. Als lezer lijkt het alsof goed en kwaad heel de tijd van plaats wisselen. De dokter neemt de gedaante van een duivel aan, maar hij weet ook sympathie op te wekken bij de dorpelingen. Tegenstellingen stapelen zich dan ook verder op in het boek.
Het boek is duidelijk opgedeeld in 3 delen. In het eerste deel gaat het over hoe de terugkeer van Victor Hoppe in Wolfheim verloopt en vooral hoe de dorpsbewoners hierop reageren. In deel twee kom je te weten hoe de jeugd van Victor was en hoe zijn wetenschappelijke carrière verlopen is. In deel drie gaat het verhaal naar zijn ontknoping toe en komen alle puzzelstukjes uit de rest van het boek samen.
Thema's: harmonie tussen wetenschap en religie
Victor Hoppe is een bijzonder figuur. Hij werkt het liefst alleen en sociale contacten gaan hem niet zo goed af. Vandaar wordt hij door de buitenwereld als raar gezien. Het woord emotie komt niet in het woordenboek van dokter Hoppe voor. Het is bijna een emotieloos hoofdpersonage. Dit zorgt ervoor dat hij met zijn experimenten heel ver durft te gaan, misschien wel iets te ver. Af en toe vroeg ik me af hoever je eigenlijk mag gaan in de wetenschap. Wetenschap en ethiek zijn de belangrijke thema's in dit boek. Ook het thema religie is aanwezig. Geloof speelde namelijk een grote rol in de jeugd van Victor en dit is ook bepalend geweest voor hoe hij tegen bepaalde zaken aankijkt. Waar religie en wetenschap volgens veel mensen toch vaak tegenover elkaar staan, gaan deze twee voor Victor Hoppe hand in hand.
Betekenis achter de titel
Doorheen het boek zal je merken dat het verhaal gaat over het klonen van mensen. Victor Hoppe heeft uit zijn eigen cellen zijn drie identieke zonen geschapen die hij de namen van de drie aartsengelen geeft, namelijk Michael, Gabriël en Rafaël. Hij is dus de engelenmaker: hij gaat de strijd aan met God, die hij voorstelt als het Kwaad. De dokter ziet zichzelf meer als een Jezusfiguur. Dit merk je zeker in het verloop van het boek.
Klasactiviteit
In dit boek zitten heel wat verwijzingen naar vakken, zoals biologie, medische wetenschappen en godsdienst. Er zit dus heel wat stof tot nadenken aanwezig in het boek.
Hieronder enkele stellingen die aansluiten bij het boek:
Kan de kloontechniek een vooruitgang zijn voor de medische wetenschap?
Victor Hoppe hield zich niet altijd aan de regels, maar zeg je daar iets van als je ziet dat een ander zich niet aan die regels houdt?
Moet een arts zich altijd aan de regels voor wetenschappelijk onderzoek houden of kan het belang van een patiënt soms voorrang krijgen?
Net zoals bij andere verfilmde boeken, kan je hier ook de vergelijking gaan maken tussen het boek en de film, die later uitkomt. Ik ben heel benieuwd naar de verfilming van dit boek. Hopelijk blijft het boek zijn waarden behouden en kunnen we niet teveel verschillen waarnemen. Toch blijft die vergelijking altijd interessant, want je weet dat de film nooit 100 procent overeenkomt met het boek.
Wat mij ook interessant lijkt, is om dit boek te presenteren met behulp van een prikbord vol afbeeldingen die passen bij het verhaal. Deze opdracht kreeg ik vroeger ook en vond ik heel origineel gevonden. Beelden zeggen vaak meer dan woorden. Op deze manier geef je aan jouw medestudenten al een korte samenvatting van het verhaal, maar dan in beelden met een korte verklaring waarom je dat beeld hebt gekozen bij het boek.
Mijn conclusie
De engelenmaker bood voldoende spanning en actie, wat ervoor zorgde dat het boek mijn aandacht vasthield. Het is een sterk en meeslepend verhaal dat de lezer blijft boeien. Ik werd ook snel meegesleept in het verhaal, doordat de geschiedenis van dokter Hoppe en zijn drieling meteen het begin vormde van het verhaal.
De schrijfstijl van Stefan Brijs staat me wel aan. Het is heel sober en tegelijkertijd ook beeldend. Terwijl ik het verhaal las, kon ik het in mijn gedachten afspelen als een soort film. Ik kijk alvast uit naar de daadwerkelijke film, zodat ik kan beoordelen of mijn verbeelding juist was!
Er zijn heel veel details aanwezig in het boek, wat erop wijst dat Stefan Brijs heel goed heeft nagedacht over dit verhaal. Het zit boordevol interessante thema's die mij regelmatig aan het denken hebben gezet. Opeens kunnen er vragen rijzen over bijvoorbeeld de grenzen van geloof en wetenschap, fictie en werkelijkheid, enzovoort. Alhoewel het verhaal veel wetenschappelijke termen bevat, is het boek nooit droog of saai geweest om te lezen. Brijs weet de wetenschap op zo'n manier te presenteren dat het aanvoelt als een spannend horrorverhaal. Je wilt echt weten wat er met de kinderen aan de hand is en wat Victor Hoppe bezielt heeft om dit alles te doen.
In dit blogbericht heb ik al wat onthuld. Wil je weten hoe het verhaal eindigt? Daarvoor zul je het boek moeten lezen!
Intussen is ook al bekend dat Stefan Brijs werkt aan een nieuw boek, genaamd De engel van Wolfheim. Dit is het vervolg op De engelenmaker. Ik ben enorm benieuwd naar dit boek! Jullie ook?
Comentarios