De zomer is weer voorbij, en daarmee jammer genoeg ook de festivals. Alle grote podia zijn afgebroken en de campings zijn weer verlaten. Ook dit jaar heb ik weer een drukke festivalzomer achter de rug. En opvallend: Nederlandstalige muziek is populairder dan ooit! Als muziekliefhebber en festivalganger wil ik hier graag dieper op ingaan.
Afgelopen zomer werkte ik opnieuw op Rock Werchter en Pukkelpop. Beide festivals hadden opmerkelijk meer Nederlandstalige artiesten op de affiche staan, zoals Bazart, Froukje en Merol. Niet alleen op deze grote festivals was dit het geval, maar ook op kleinere evenementen. Ook Camille, Pommelien Thijs en Metejoor waren deze zomer niet weg te denken op festivals, dorpspleinen enzovoort. Het is een evolutie die ik sterk apprecieer, aangezien ik zelf een fan ben van Nederlandstalige muziek. Zou dit een wedergeboorte kunnen betekenen?
Nederlands doet niet meer onder voor Angelsaksisch
Het was voor artiesten zoals Pommelien Thijs, Camille en Metejoor een heel drukke zomer waar veel artiesten van durven dromen. Vooral Pommelien Thijs en Camille stonden deze zomer bijna overal! Zij brachten allebei een massapubliek op de been. Ze stonden allemaal in de Ultratop 50 en maakten kans op de titel van Radio2 Zomerhit 2023. Verschillende radiozenders draaien steeds meer Nederlandstalige muziek. De VRT levert hier sterke inspanningen. Bij Radio 1 zijn ze bijvoorbeeld verplicht om 15 procent van hun totale muziekaanbod in het Nederlands te programmeren. Bij Radio 2 is dat zelfs het dubbele.
Nu zien we vaker posters van Belgische artiesten, terwijl we vroeger het omgekeerde zagen. Elke artiest wilde in het Engels zingen om op de radio gespeeld te worden. Dat was de sleutel tot succes om door te breken in het buitenland. De media speelde hier ook sterk op in, want zij waren gericht op Angelsaksische muziek. Dit vertelt Gerrit Kerremans, Algemeen Muziekcoördinator bij VRT. Nederlands werd gezien als kleinkunst. In de jaren '80 en '90 zagen we de eerste Belpop artiesten, zoals De Kreuners en Raymond Van het Groenewoud. Later kwamen Gorki, De Mens en Noordkaap er ook nog bij. Zij waren de uitzonderingen op de Engelse regel.
Door het programma #LikeMe zijn veel klassiekers van weleer opnieuw geactualiseerd en in een Nederlands popjasje gestoken, waardoor het een jong doelpubliek aanspreekt. Op die manier blijft de Nederlandstalige muziek bij alle generaties meegaan.
Vroeger hadden we grote internationale bands nodig om een massa mensen te lokken. Tegenwoordig kunnen Nederlandstalige artiesten ook een festivalterrein vullen, denk bijvoorbeeld aan Clouseau op Pukkelpop. Dit was een legendarisch moment, omdat mensen luidkeels elk nummer van begin tot einde konden meebrullen.
Cool om in je eigen taal te zingen
Onze radionetten, zoals MNM en Studio Brussel, willen voldoende aandacht schenken aan lokale artiesten. Op een bepaald moment begonnen zij in te zien dat onze muziek kwalitatief heel hoogstaand is en niet meer moet onderdoen voor Engelstalige muziek. Het gevolg hiervan is dat er meer Nederlands gedraaid wordt op de radio. Dat zet onze artiesten ook aan om vaker in de moedertaal te schrijven. Plotseling vinden veel artiesten het cool om in de eigen taal te zingen. De coronacrisis heeft deze vaststelling een extra duwtje in de rug gegeven. Internationale artiesten waren niet meer bereikbaar omwille van de lockdown, dus vandaar begonnen we meer te kijken naar de mogelijkheden in eigen land.
Andere artiesten hebben de overgang gemaakt, denk bijvoorbeeld aan Regi die met zijn Nederlandstalig repertoire begon. Na 'Kom Wat Dichterbij' is hij vaker in het Nederlands verdergegaan. Voordien maakte hij enkel dance, en nu maakt hij de ene hit na de andere in de eigen taal. Ook opmerkelijk is dat veel artiesten samenwerkingen aangaan met andere Nederlandse artiesten, zoals Regi, Metejoor, Jaap Reesema en Maksim. Dat blijkt ook een succesformule te zijn.
Daarnaast hebben we, niet te vergeten, ook nog de Vlaamse hiphop. Zwangere Guy of Brihang kennen evenzeer hun plaats op de festivals. Tegenwoordig vindt hiphop zijn weg naar de hoofdpodia en lijkt het genre te verbreden. Er bestaan echter wel verschillende substromingen, waardoor de vraag kan gesteld worden wat we precies als hiphop bestempelen.
Ik ben ervan overtuigd dat er in de toekomst meer artiesten voor het Nederlands gaan kiezen, omdat steeds meer zangers en zangeressen vertellen dat ze zich comfortabeler voelen in de moedertaal. Hierdoor kunnen ze hun gevoelens nog beter overbrengen naar de luisteraars.
Klaspraktijk?
Muziek kan ook een leuke invalshoek zijn in de klaspraktijk. Ik heb dit zelf al ervaren in een van mijn stagelessen. Het kan leerlingen motiveren, ontspannen en je kan er inhoudsvragen aan koppelen zodat ze aandachtig moeten luisteren. Bijvoorbeeld in een les rond luisterstrategieën heb ik dit al toegepast. Ik gebruikte toen een nummer van Urbanus (T'is Feest!). Dit vonden leerlingen heel fijn, omdat de meesten hem wel kennen en zijn nummers hilarisch vinden. Het is ook heel grappig dat leerlingen dit totaal niet verwachten van een leerkracht. Een beetje humor kan de klassfeer opeens helemaal opfleuren. Nadien moet je de leerlingen dan ook weer stil krijgen, dat is een ander verhaal.
Maar wat is jullie mening over dit onderwerp?
Vinden jullie het positief dat er meer Nederlandse artiesten op de affiche staan van grote festivals?
Wat is jullie gevoel over de opkomst van Nederlandstalige artiesten?
Laat gerust jullie mening achter in de reacties!
Je kan ook de bijhorende poll invullen!
Graag zou ik van jullie willen weten hoeveel er fan zijn van Nederlandstalige muziek. Dit kan gaan over Vlaamse als Nederlandse zangers/zangeressen, groepen enzovoort... Ik ben benieuwd naar de resultaten!
Zijn jullie fan van Nederlandstalige muziek?
Ja, helemaal!
Nee, niet echt...
Moeilijke vraag, dit hangt af van de artiest
Bronnen:
Nws, V. (2023, 23 augustus). Na drukke festivalzomer voor Vlaamse artiesten lijkt Nederlandstalige muziek populairder dan ooit: “Zingen in eigen taal is nu wel cool”. vrtnws.be. Geraadpleegd op 23 augustus 2023, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/08/22/na-drukke-festivalzomer-voor-vlaamse-artiesten-is-nederlandstal/
Comments