top of page
  • Lode Van Hove

Wat Een Spektakel!

Bijgewerkt op: 28 mei 2023

Spektakelmusical: Red Star Line - De Gouden Horizon

 

Op 19 maart was de grote wereldpremière van de nieuwe spektakelmuscial 'Red Star Line', dé grote opvolger van de iconische succesmusical '40-45'. De verwachtingen waren hoog gespannen, want het zou nog groter en spectaculairder worden. Opnieuw word je meegezogen in een emotionele rollercoaster. Alles speelt zich af op het einde van de 19e eeuw, begin 20e eeuw. Het verhaal is geïnspireerd op de miljoenen migranten die honderd jaar geleden de oversteek waagden van Antwerpen naar de grootste Amerikaanse stad, New York. Als bezoeker maak je deel uit van een wonderlijk spektakel (van 2 uur en 15 minuten!) dat je meeneemt in een ongezien avontuur, van antwerpen tot New York, op het land én op het water.



Heel nieuwsgierig ben ik 21 mei 2023 gaan kijken naar de voorstelling in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs! In dit blogbericht komen jullie meer te weten over mijn ervaringen van deze spektakelmusical.





Net zoals bij de succesvolle voorgangers van deze musical zijn er telkens twee acteurs die eenzelfde rol vertolken. De hoofdrollen worden telkens afgewisseld vertolkt door Jelle Cleymans, Jonas Van Geel, Ianthe Tavernier en Lotte Stevens. Tijdens onze voorstelling hadden we de cast waarin de hoofdrollen werden gespeeld door Jonas Van Geel (Jan) en Ianthe Tavernier (Marie). Nog andere bekende namen, zoals Peter Van de Velde, Charlotte Boudry, Frans Van der Aa en Jan Schepens vervolledigen de cast. Meer dan honderd acteurs vertellen en verbeelden het pakkende en meeslepende verhaal van de Red Star Line. Alle acteurs vormen samen dé sterrencast van deze prachtige musical.


Waarover gaat het precies?


Jan en Marie wagen de oversteek van Antwerpen richting New York. In de jaren 20 van de vorige eeuw waagden miljoenen mensen de oversteek van Europa naar de VS, in de zoektocht naar een beter leven. Deze reis verliep niet altijd vlekkeloos voor iedereen. Het was een lange, uitputtende weg naar het betere leven. Je wordt meegezogen in een romantisch, mooi en ontroerend verhaal. het is een reis naar het hart van twee geliefden die vastklampen aan de hoop met een oceaan van obstakels tussen hen in.


Daarnaast heb je ook een boeiende, secundaire verhaallijn van Jef en Zulma en hun kinderen Martha en Gust. Zij leven aan de Antwerpse dokken. Hun levensverhaal schetst een boeiend beeld over het leven hier bij ons, maar dan aan het begin van de vorige eeuw. De rode draad van deze verhalen is de rijke geschiedenis van de Red Star Line en de migratie naar Amerika. Het is een historisch onderbouwd verhaal met hoop, liefdfe, passie, twijfel, pijn en vreugde dat je de hele voorstelling lang weet te boeien en mee te nemen in de tijd van toen.


Mijn eerste grote musical van de Studio 100 -productie


Voor mij was het de eerste ervaring met zo'n grote musical. Jammer genoeg was ik te laat voor de tickets van de musicals '14-18' en '40-45'. Op tv zagen ze er heel spectaculair uit, dus daarom wilde ik ongetwijfeld naar deze musical gaan kijken. Ik had ook meteen hoge verwachtingen bij deze musical. Deze verwachtingen werden zeker ingevuld.


De musical is historisch gezien heel interessant. de verhalen in het Red Star Line museum blijven inspireren, en dus nu ook voor een musical. Het hele verhaal is gebaseerd op levensverhalen van de Red Star Line- passagiers, die in authentieke gebouwen van het museum worden verteld. Studio 100 werkte voor deze musical nauw samen met het museum om de historische correctheid van het verhaal te garanderen. De combinatie van het decor en de prachtige kostuums maken het plaatje helemaal compleet.


De beleving was helemaal aanwezig. Bij het publiek worden alle zintuigen geprikkeld. Terwijl het schip door een storm stuwt, voel je zelf de wind en het water in je gezicht. Het lijkt alsof je zelf op het dek staat. Je zit precies een bioscoopfilm te kijken in 4D.


Tribunes staan precies voortdurend in beweging


Enorm speciaal aan de producties van Studio 100 zijn de bewegende tribunes. Jawel, je leest het goed! Dit brengt heel wat mogelijkheden met zich mee, maar uiteraard ook het risico op technische storingen. Ook onze voorstelling werd onderbroken wegens een technische storing. Gelukkig kon de musical na 5 minuten hervat worden. Ik heb enorm veel respect voor de hele cast, want het moet enorm frustrerend zijn als je scène onderbroken wordt en je opnieuw moet beginnen. Je zit volledig in je concentratie en plots is die focus doorbroken.


De rijdende tribunes vormen soms een soort straat of een cirkel rond een klein speelvlak om het publiek heel dicht bij het spel te brengen. Wanneer vervolgens het gevoel van de scène openbloeit, waaieren ook de tribunes helemaal open en krijg je opnieuw een zicht op een groter geheel. Door de rijdende tribunes lijkt het wel alsof je in een rijdende tijdscapsule zit. Bijna moeiteloos (op één storing na) rijden we doorheen de zaal en verplaatsen de decors zich.


Daarnaast hebben we nog de prachtige muziek, die via een hoofdtelefoon door onze oren klinkt. Je kon zelfstandig het volume instellen. We kregen hierover op voorhand duidelijke instructies. Zo beschikt deze spektakelmusical over heel wat moderne techniek, zowel in de decors als in de tribunes. Ze weten deze technologie ook heel goed te gebruiken.


Sardientjes in blik


Er is bijna geen enkel negatief puntje aan te halen over deze voorstelling. Alleen de stoeltjes zijn een minpunt. Als sardientjes in een blik zit je dicht tegen elkaar op krappe, harde stoeltjes. Daarom is het ook een opluchting om meteen na de voorstelling rechtop te kunnen staan. Ook al ligt er een kussen op je stoel, toch vallen de stoeltjes tegen.



Met deze musical heeft Studio 100 weer een goede productie erbij. Naar mijn mening bewijzen zij nog steeds dat men in Vlaanderen in staat is om grootse musicals op poten te zetten. Geef hen een gebeurtenis en zij maken er een knalmusical van. De combinatie van een sterke cast, sterke acteer- en zangprestaties, vlotte choreografieën, prachtige muziek en technisch hoogstaand decor leveren voor de toeschouwers een onvergetelijke voorstelling op. Het is een voorstelling die ons meeneemt in een zoektocht naar geluk aan de andere kant van de oceaan. Voor dat geluk moest altijd een grote prijs betaald worden.


Eigen foto van de volledige cast op het einde van de voorstelling

Ben je zelf nog niet gaan kijken naar deze spektakelmusical en wil je toch nog graag gaan? Dat kan, want in september komen er extra voorstellingen! Aarzel dus niet en bestel meteen je tickets! Het zal de moeite waard zijn!


Poster van de musical

Screenshot ticket in de vorm van een boarding pass


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page