top of page
  • Lode Van Hove

Antwerpse Nottebohmzaal

Bijgewerkt op: 14 feb. 2023

Een historische, magische en unieke setting in het hartje van Antwerpen...

 

Sinds 17 november is de historische Nottebohmzaal te Antwerpen weer geopend voor het publiek. Dat is de opslagruimte van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Het is als het ware de bewaarbibliotheek van de stad Antwerpen. De collectie telt vandaag meer dan anderhalf miljoen volumes, vergelijkbaar met een boekenrij van Antwerpen tot Brussel. De oudste boeken uit de stedelijke collectie worden daar bewaard in een historische en adembenemende setting. Deze historische ergoedbibliotheek was tot voor kort alleen te bezoeken tijdens speciale evenementen, maar nu kan je hem op eigen houtje gaan ontdekken! Het is een bibliotheek voor de Nederlandse taal, cultuur én geschiedenis van Vlaanderen.


Wie was Hendrik Conscience nu weer?


Enkele jaren geleden deed deze man geen belletje rinkelen in mijn hoofd, maar tegenwoordig zegt Hendrik Conscience mij veel meer, aangezien we over hem hebben geleerd in de lessen van Nederlands 2. Hij is een bekende Belgische schrijver wegens zijn werk dat in de literaire canon opgenomen is, namelijk De leeuw van Vlaanderen of de Slag der Gulden Sporen. Deze historische roman vertelt op een romantische manier over het conflict tussen steden uit het graafschap Vlaanderen en de Franse koning in de vroege middeleeuwen. Dit werk heeft bijgedragen tot de Vlaamse bewustwording in de 19de eeuw en de groei van de Vlaamse Beweging in de 20ste eeuw. Later werd dit werk nog herwerkt tot een filmscenario en vervolgens verfilmd door Hugo Claus.


Waarom ben ik de Nottebohmzaal gaan ontdekken? Wat maakt deze zaal zo bijzonder?


Ik ben deze bijzondere bibliotheek gaan ontdekken, omdat het interessant was voor zowel Nederlands als geschiedenis, mijn keuzevakken. Toevallig viel mijn oog vorig academiejaar nog op een artikel dat ging over deze bibliotheek. Het sprak mij meteen aan en vandaar dat ik deze kans niet zomaar mocht laten voorbijgaan. Het is een prachtige, sfeervolle en historische leeszaal. Door de krakende parketvloeren en verschillende verdiepingen houten boekenkasten lijkt het precies alsof je in een sprookjeswereld van Harry Potter zit. Je krijgt er meteen een uniek gevoel bij. Het creëert een bepaalde sfeer die gewoon onbeschrijfelijk is. De geur, de belichting, al die boeken etc. Je merkt dat er zoveel geschiedenis aanwezig is in de hele ruimte. Er waren veel bijzondere blikvangers. Eén daarvan was een grote wereldbol met sterrenbeelden die bijna 400 jaar oud zijn en de wereld voorstellen, zoals mensen hem toen kenden. Daarnaast stonden er ook enkele standbeelden van onder andere Vondel, één van de grootste schrijvers en dichters uit de Nederlandse taal. Ook kon je in de bibliotheek enkele Middelnederlandse teksten terugvinden.


Standbeeld Joost van den Vondel (Nederlands dichter en toneelschrijver) ; een Middelnederlandse tekst ; een blik op de grote wereldbol


Vele inwoners van de stad staan nog steeds met open mond van verbazing te kijken wanneer ze de Nottebomhzaal betreden. De uitstraling van deze bibliotheek reikt veel verder dan Antwerpen: van Vlaanderen over de Nederlanden tot wereldwijd. Ik kan geloven dat sommige mensen zo verbaasd zijn over het feit dat er nog zo'n prachtige leeszaal bestaat in het hartje van Antwerpen. De bibliotheek is gelegen aan een rustig plein, genaamd het Hendrik Conscienceplein. Sinds 1883 is dit plein vernoemd naar de 19de-eeuwse Vlaamse schrijver en is er van hem ook een standbeeld geplaatst. De deels 17de-eeuwse gebouwen rond het plein worden gekenmerkt door een barokke stijl. Deze stijl bevat veel pracht en praal. Dit zorgt er mee voor dat dit een mooie locatie is waar je kan genieten van de zeldzame stilte, die je zelden tegenkomt in een stad, en waar je helemaal tot rust kan komen.


Standbeeld Hendrik Consciense op het Hendrik Conscienceplein


Deze uitstap kan perfect gelinkt worden aan de leerstof van Nederlands 2. Dit is, naar mijn mening, een mooi voorbeeld van een stukje literatuurgeschiedenis. Het lijkt mij interessant om met studenten naar deze bibliotheek te komen, omdat het een literaire schatkamer is. Het is de moeite waard om de authentieke sfeer te ontdekken en een stukje geschiedenis mee te krijgen van de Nederlandse literatuur. Ze leren enkele oude literatuurschrijvers kennen en kunnen ook te weten komen wie Hendrik Conscience precies was. Het kan bijvoorbeeld een leuke instap zijn naar een les over literatuurgeschiedenis, Middelnederlands en enkele grote schrijvers van de Nederlandse taal.


De Nottebohmzaal

Ben je ook warm gemaakt voor een bezoek aan deze historische bibliotheek? Wil je ook de magie van deze unieke plek in het hartje van Antwerpen ontdekken? Dat kan, want de deuren staan nog open tot september volgend jaar! (met enkele onderbrekingen in het voorjaar)




5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page