top of page
  • Lode Van Hove

Het meisje en de soldaat - Aline Sax

Bijgewerkt op: 29 mei 2022

Een prachtig verhaal over vriendschap tussen een blind meisje en een soldaat

 

'Het meisje en de soldaat' van Aline Sax is een mooi verhaal waarin een blind meisje en een soldaat beurtelings hun ervaringen beschrijven. Er wordt op een sobere wijze gesproken over de hoop en angst van een oorlog. In het boek zijn ook enkele mooie illustraties te zien die het verhaal ondersteunen. Het thema van het boek sluit direct aan bij de actualiteit. Je kan er meteen de link mee leggen.


Een korte samenvatting:

Alles speelt zich af tijdens Wereldoorlog I. Het verhaal gaat over een blind meisje dat samen met haar moeder en tante in een herberg woont achter de frontlijn in de Westhoek. Elke dag gaat het meisje naar een bankje tegenover de herberg. Ze houdt ervan. Op een dag ruikt ze een onbekende geur. Een Afrikaanse soldaat is naast haar op het bankje komen zitten. Na een tijd beginnen ze een conversatie waarin de soldaat vertelt over zijn land, zijn vrouw en kind. Vervolgens vertelt het meisje over haar papa die mee vecht aan het front. Elke dag dat de soldaat niet aan het front is, komt hij naar het bankje om te praten met het meisje. Plots komt de soldaat niet meer terug naar het bankje. Hierdoor slaagt het meisje in paniek en gaat ze op zoek naar hem.


Mijn interesse voor het boek is er gekomen door een medestudent, namelijk Ief. Hij heeft van dit boek al een blogbericht gemaakt op zijn cultuurportfolio. Na het lezen van zijn blogbericht wou ik graag het boek zelf eens lezen uit nieuwsgierigheid. Vandaar de keuze voor dit boek. Uit zijn blogbericht kon ik afleiden dat het een heel speciaal boek was om te lezen omwille van de verschillende bladzijden. Je had namelijk bladzijden met een zwarte achtergrond voor de soldaat en witte voor het meisje. Dat toonde duidelijk aan in welk personage je zat. Zo las je de dialoog tussen de twee personages vanuit hun eigen perspectief.


Het verbaasde mij hoe vlot het boek las. De schrijfster heeft een aangename manier van schrijven waardoor je het boek heel snel uitleest. Het is namelijk een kort boek. Het was heel leuk en vernieuwend om te lezen. Normaal lees ik niet graag boeken waarin er vaak gewisseld wordt van verteller, maar deze keer stoorde het mij niet omdat er een duidelijk onderscheid werd gemaakt in wie de verteller was. Dat maakte het boek vernieuwend. De donkere illustraties zijn droevig, maar sluiten perfect aan bij de tekst! Ze maakten het verhaal levensecht en zorgden voor de verbeelding. Het is een prachtig verhaal over vriendschap tussen een blind meisje en een soldaat.


Momenteel is het thema van dit boek niet eenvoudig te bespreken in een klascontext. Bij het lezen van dit boek moest ik vaak terugdenken aan de oorlog in Oekraïne. Dit boek biedt veel stof tot bredere gesprekken over oorlog, dood en eenzaamheid. Het is heel sterk te vergelijken met wat de Oekraïeners nu meemaken in hun land. Ze zitten in een oorlog, verliezen familieleden en voelen zich eenzaam door het verlies. Aangezien het boek is geschreven in een rustige stijl en met een zekere afstand van de oorlog, is dit een mooi boek om te lezen en zal het alsnog een brede groep jongeren kunnen aanspreken. Het is echt een degelijke uitgave!


Cover
Bron: Boekenzoeker

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page