top of page
Lode Van Hove

Week van het Nederlands

Bijgewerkt op: 8 jan 2023

De Nederlandse taal in de schijnwerpers zetten!

 

Van 1 tot 8 oktober 2022 vond de achtste editie van de 'Week van het Nederlands' plaats. Deze week is een samenwerking tussen het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Met verschillende partners brengen zij de veelzijdigheid van het Nederlands in de kijker. Dit doet men door jaarlijks een Taalkrant uit te brengen, vol met leuke taalweetjes, schrijfopdrachten en taaluitdagingen. In totaal bevat de krant acht taaluitdagingen, één voor elke dag van de week. Door de uitdagingen aan te gaan, kan je kans maken op fantastische prijzen! Voor het tweede jaar op rij is er ook een luisterkrant en braillekrant beschikbaar voor wie door dyslexie, een visuele of een fysieke beperking leesmoeilijkheden heeft. Zo kan iedereen meedoen met de taalopdrachten.


Hoe gaat dat nu precies in zijn werk?


Dit jaar ging men op zoek naar schoonheid in het Nederlands met acht creatieve opdrachten voor thuis of in de klas. De opdrachten kon je vinden in de Taalkrant. Je kon aan elke opdracht deelnemen. Het enige waarmee je rekening moest houden, was met de deadline wanneer je opdracht ten laatste moest ingediend zijn. De inzender met het leukste, meest originele, creatieve of mooiste antwoord werd de taalkunstenaar van de dag. Je kon jouw bijdragen delen via je eigen sociale media (Instagram, TikTok en/of Facebook) of via e-mail. Dagelijks werd de winnaar bekendgemaakt door speciale gasten en kon je mooie prijzen winnen.


Ambassadeurs


Zoals bij veel andere acties zijn hier ook ambassadeurs. Voor dit jaar waren dat Joost Oomen en Raf Njotea.


Joost Oomen is dichter, schrijver, theatermaker en drummer. Hij publiceerde de bundels Vliegenierswonden en De stort, de novelle De zon als hij valt, de roman Het Perenlied... De Volkskrant riep hem uit tot het literaire talent van 2021 en in datzelfde jaar werd hij derde bij de Nederlandse versie van kennisquiz De Slimste Mens.


Raf Njotea is scenarist, presentator, en columnist voor De Standaard. Hij schreef onder andere mee aan de Vlaamse tv-series Dertigers, Panna en Familie, en maakte ook al een podcast op Radio 1. Vaak mengt hij zich in maatschappelijke debatten rond thema's als diversiteit, identiteit en taal via opiniestukken en lezingen.


Mijn opinie


Persoonlijk had ik nog maar zelden gehoord over deze week. Ik zag het nu toevallig passeren op VRT NWS en daarom vond ik het wel iets interessants om te bespreken. Er wordt te weinig aandacht besteed aan deze week in de klaspraktijk, dus vandaar zou ik er later meer mee willen doen. Naar mijn mening zijn het heel leuke, uitdagende en interessante opdrachten die ook perfect bruikbaar zijn in de klas. Je bent bezig met je vak en laat de leerlingen onder andere kennismaken met nieuwe boeken. Ook doet het leerlingen nadenken over de Nederlandse taal.


De opdrachten die in de Taalkrant staan, zijn heel origineel en creatief. Zo moet je voor een opdracht een limerick schrijven over jouw liefde voor ongewone schoonheid. Ik kan mij voorstellen dat dat voor veel leerlingen een grote uitdaging is, maar wel een leuke om aan te gaan. Een belangrijk punt hierbij is dat de leerlingen duidelijk moeten weten wat een limerick juist is. Het beste scenario zou zijn dat je één van de opdrachten kan verwerken in één van je lessen. Het kan een ideale synthese zijn.


Om deze week onder de aandacht te brengen, zou ik de leerlingen iets creatiefs laten maken rond een boek bijvoorbeeld. Het kan gaan over een soort boekbespreking in een creatievere, meer uitdagende vorm. Nadien kunnen ze dit komen voorstellen aan de klas, zodat ook de spreekvaardigheid getoetst wordt. Je kan een boek presenteren aan de hand van een storyboard, prikbord ( via Pinterest ) of een zelfgemaakte trailer. Dit zijn enkele voorbeelden, maar er zijn nog zoveel mogelijkheden. Je kan nog veel ruimer gaan dan deze voorstellen.


Zou jij iets doen rond de 'Week van het Nederlands'? Wat is jouw aanpak? Deel zeker jouw voorstellen onder dit blogbericht in de reacties!



Ben je benieuwd naar wat de volgende editie van de Taalkrant met zich meebrengt? Zet dan alvast de periode van volgend jaar in je agenda! Zo kunnen we samen van 30 september tot 7 oktober 2023 een ode brengen aan de Nederlandse taal!


Bronnen:

Artikel website voor de Nederlandse taal:

Welkom bij de Week van het Nederlands 2022 - Taalunie. (z.d.). Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://taalunie.org/actueel/318/welkom-bij-de-week-van-het-nederlands-2022.


VRT. De Week van het Nederlands zit erop: hoe goed scoor jij op onze taalquiz? (2022, 8 oktober). vrtnws.be. Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/10/07/quiz/.


Week van het Nederlands. (z.d.). Startpagina. Week van het Nederlands. Geraadpleegd op 12 oktober 2022, van https://weekvanhetnederlands.org/.


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page