top of page
  • Lode Van Hove

Kortere zomervakantie op komst in Vlaanderen?

Bijgewerkt op: 28 feb. 2022


In de politiek van het onderwijs is al regelmatig de hervorming van de schoolvakanties ter sprake gekomen. In dit geval gaat het voornamelijk om de zomervakantie. Iets meer dan de helft van de Vlaamse ouders is voorstander van een inkorting van de zomervakantie. Dat blijkt uit een ondervraging van enkele Vlaamse ouders. 43 procent van de ouders wil de vakantieperiode behouden omdat hun gezinsleven en de samenleving er eenmaal aan is aangepast. Deze maatregel heeft veel voor- en nadelen en de meningen hierover zijn sterk verdeeld.


De Franstalige Gemeenschapsregering heeft de knoop al doorgehakt. Zij zullen vanaf 2022 twee weken minder zomervakantie hebben, maar wel één week extra herfst- en krokusvakantie. Experten vonden dat een pauze van twee maanden te lang was. In het Nederlandstalig onderwijs is deze inkorting nog ter discussie. Vele ouders zijn voorstander van deze hervorming omdat ze vinden dat de kinderen hun klasgenoten te lang moeten missen en dat ze leerinhouden vergeten. Een verkorting van de vakantie zou deze situaties kunnen verhelpen. Ook vinden ze dat kinderen structuur nodig hebben omdat er tijdens de laatste weken van de vakantie vaak verveling optreedt. De inkorting wordt ook wel gezien als een sociale maatregel voor kinderen uit kwetsbare gezinnen omdat zij vaak kennis verliezen tijdens de zomervakantie.


Er zijn enkele voordelen aan deze inkorting. Zo is er een langere herfst- en krokusvakantie. Daarnaast is de inkorting goed voor de kwetsbare leerlingen die leerachterstand oplopen na een lange vakantieperiode. Sommige kinderen lopen achterstand op in taal en aangezien dat taal een belangrijke factor is van ons cognitief systeem is dit bijzonder nadelig. Op dat vlak zou de inkorting wel een goede oplossing zijn. Kinderen kijken er vaak terug naar uit om naar school te gaan en dat bewijst dat de vakantie te lang heeft geduurd voor hen.


Naast voordelen zijn er ook enkele nadelen. Een verandering in de vakanties zou een enorme impact kunnen hebben op onze samenleving. Niet enkel in het onderwijs zullen er veranderingen zijn, maar ook in andere sectoren zoals de sportsector en de jeugdbewegingen. Zo’n beslissing kan nooit enkel en alleen zijn voor het onderwijs. Ook vele gescheiden ouders zullen hun vakantieregelingen moeten herbekijken en zullen er moeilijkheden optreden in verband met vakantiewerk en gezinsvakanties.


Er zal nog niet snel een beslissing vallen over deze kwestie. Momenteel staat het lerarentekort en de dalende onderwijskwaliteit hoger op de lijst. Minister van Onderwijs Ben Weyts heeft wel aan de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) gevraagd om hierover een advies te bedenken.




Naar mijn mening is een inkorting van de zomervakantie onnodig omdat iedereen het zo gewend is. Ondertussen zijn we het zo gewoon en waarom zouden we het dan gaan aanpassen? Ik denk dat de beslissing meer problemen dan oplossingen met zich mee zal brengen. Wat is jouw mening hierover? Moet de zomervakantie ingekort worden? Laat het gerust weten in de reacties onder dit blogbericht.



9 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page