top of page
  • Lode Van Hove

Lees! Het boekenfestival

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2022

Een onvergetelijke belevenis vol boeken en leuke activiteiten!

 

Op 7 november trok ik met een aantal medestudenten naar 'LEES! Het boekenfestival' in Antwerp Expo. Dit evenement is de opvolger van de welgekende boekenbeurs. Het was één van de evenementen die nog op mijn checklist had staan om ooit eens te doen. In dit blogbericht vertel ik jullie hier graag meer over.


Het was al vroeg in de ochtend toen we de trein namen richting Antwerpen. Gelukkig zat ik niet alleen op de trein. Er was nog een medestudent waarmee ik had afgesproken. Tijdens onze rit stond er maar één gespreksonderwerk centraal, namelijk het boekenfestival. We hadden verschillende verwachtingen en waren heel nieuwsgierig naar hoe alles eruit zou zien. De tijd vloog voorbij en voor we het allemaal goed beseften, waren we aangekomen op onze bestemming.


Op het moment dat we binnenkwamen in de hallen van Antwerp Expo, werd je helemaal meegenomen in de boekenwereld. Het was één grote ontmoetingsplaats voor boekenliefhebbers en auteurs. Die factor maakt dat het boekenfestival een ware belevenis is. Elk boek kreeg zijn eigen plaats binnen een bepaalde themazone. In totaal waren er acht themazones: literatuur, romans, non-fictie, kinderboeken, strips, fantasy, thrillers en reizen. Zo was er in elke grote hal een goede onderverdeling gemaakt en was het heel overzichtelijk. Vreemd genoeg toonden de hallen vrij leeg, ook al waren er zoveel boeken aanwezig, want uiteindelijk waren we er na één uur volledig door gewandeld.


Nadat we de drie beurshallen vol boeken en verschillende andere literatuur hadden ontdekt, deden we mee aan een Nederlands dictee. Niemand minder dan Martine Tanghe las het dictee voor op haar mooie eigen manier. Het dictee bestond uit 2 rondes. In de eerste ronde moesten we 3 gedicteerde zinnen neerschrijven uit een voorgelezen verhaal. In de tweede ronde kregen we twee schrijfwijzen van een woord en moesten we de juiste schrijfwijze aanduiden. Na het dictee kwamen we de juiste antwoorden te weten met een verklaring erbij. Uiteindelijk was ik heel tevreden over mijn deelname aan het dictee. Het was een genoegen om naar Martine Tanghe te mogen luisteren! En zo ben ik weer een beetje wijzer geworden en heb ik enkele moeilijke woorden leren schrijven zoals belle-époque periode en hors-d'oeuvre.


Bij het dictee was er ook een cameraploeg van de VRT aanwezig. Het duurde niet lang of we waren al voor televisie een interview aan het doen. Later is het fragment in het VRT-journaal gekomen. Je kan het via onderstaande link herbekijken.

Het boekenfestival was een heel leuke en leerrijke ervaring. Het was een belevenis vol boeken en boeiende activiteiten. Het is een goed evenement omdat het mensen aanzet tot lezen en het brengt boeken, schrijvers en boekhandels onder de aandacht. Een ideale klasuitstap lijkt mij voor het vak Nederlands omdat je leerlingen in contact brengt met verschillende boekengenres. Door het bezoek aan het boekenfestival krijg je interessante boekentips mee en doe je veel inspiratie op over boeken. Daarnaast was het dictee een goede opfrissing van de spellingsregels die we in de lessen Nederlands geleerd hebben. Dit evenement was zeker de moeite waard en voor herhaling vatbaar!


Plattegrond van 'LEES! het boekenfestival'


11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page