top of page
  • Lode Van Hove

Moslima's willen lesgeven, maar mogen niet

Bijgewerkt op: 15 mrt. 2022

Het lerarentekort is een actueel nieuwsonderwerp. Iedereen die het nieuws volgt, is er van op de hoogte. Maar weet je al dat er een hoofddoekenverbod is in het onderwijs? Moslima’s die geen les mogen geven, kan dat wel in onze huidige maatschappij? Veel vrouwen beginnen namelijk al niet aan de opleiding omwille van dit verbod. Het is een moeilijke kwestie omdat neutraliteit vast ligt in onze grondwet, maar er is ook een grondwet waarin het recht op godsdienstvrijheid staat beschreven. Wat moeten we doen met de hoofddoeken binnen het onderwijs?


Ik kwam dit artikel tegen over het hoofddoekenverbod en ik was verbaasd dat het bestond. Ik vraag mij af waarom hierover vaak discussie moet ontstaat. Ik vind het erg dat er mensen geweigerd worden op basis van hun geloof. Een kenteken dragen hoort daar nu eenmaal bij en naar mijn mening mogen ze dit ook uiten. Dit is een deel van onze huidige maatschappij. Er komen steeds meer verschillende nationaliteiten naar ons land en ook die mensen hebben recht op een job. Deze mensen worden vaak gediscrimineerd. Hierover zijn al verschillende onderzoeken gedaan en het is bewezen dat mensen met bijvoorbeeld een speciale (achter)naam of andere afkomst vaak niet aangenomen worden voor een bepaalde job.


In het gemeenschapsonderwijs houden ze zich aan de neutraliteit. Door de grondwet is bepaald dat zij neutraal onderwijs moeten aanbieden. Zo is er beslist dat leerkrachten van de algemene vakken geen levensbeschouwelijke kentekens mogen dragen, terwijl in het katholiek onderwijs de hoofddoeken wel worden toegelaten. Schoolbesturen van katholieke scholen ontwikkelen hierover zelf een beleid. Er zijn scholen die leraren en leerlingen toelaten met een hoofddoek, maar er zijn er ook waar dat verboden is.


Ik begrijp dat er voor- en tegenstanders zijn van dit verbod. Men zegt dat een leerkracht geloofsneutraal moet zijn, maar vroeger was er geen probleem als er een moslim voor de klas stond en nu wel. Momenteel worden er terug debatten gedaan over dit onderwerp naar aanleiding van het lerarentekort.


Naar mijn mening mogen ze het hoofddoekenverbod in het onderwijs laten wegvallen omdat kentekens deel zijn van mensen hun identiteit. Iedereen heeft het recht om zijn/haar eigen identiteit en geloof te uiten. Ik vind dat onze politiek en scholen hierover geen onderscheid mogen maken. In onze huidige maatschappij is er nu eenmaal heel wat diversiteit en we moeten dit aanvaarden. Diversiteit komt ook heel vaak terug in de klaspraktijk en zorgt voor een leerrijke omgeving. Je kan de verschillende nationaliteiten of gewoontes aanhalen in de les en die leerlingen daarover laten vertellen als ze dat willen. Het geeft nieuwe leerkansen voor leerlingen die er weinig over weten. Op dit moment staan er heel wat moslima's met een lerarendiploma te wachten om les te mogen geven. In het gemeenschapsonderwijs kunnen ze niet starten omdat ze zich houden aan de neutraliteit die in de grondwet staat beschreven. In verschillende katholieke scholen is het hoofddoek nog steeds niet overal toegelaten, ook al mogen deze scholen dat zelf bepalen.


Wat is jullie mening over dit onderwerp? Vinden jullie dat leerkrachten kentekens zoals een hoofddoek mogen dragen in het onderwijs of niet?



17 weergaven1 opmerking

1 Comment


hilde matheve
hilde matheve
Jan 06, 2022

Inderdaad Lode,


moslima’s die les geven – of het nu met of zonder hoofddoek is – zullen ongetwijfeld een rolmodel zijn voor jonge moslima’s. Doen dus !

Ikzelf zou het ook immens bekrompen vinden als mijn capaciteiten om les te geven tot nul herleid worden op dagen dat ik toevallig een kettinkje met een kruisje draag.

Deze neutraliteit uit onze grondwet lijkt me trouwens in te gaan tegen de geest van de Bolognaverklaring waarbij kennismaken met andere culturen als verrijkend wordt gezien en waarbij ook een uitwisseling van docenten wordt aanbevolen… dus ook docenten uit moslimlanden.


Groetjes, Hilde

Like
bottom of page