top of page
Lode Van Hove

Nieuwe eindtermen in het onderwijs niet haalbaar

Bijgewerkt op: 14 apr 2022


Het onderwijs is al een hele tijd aan het moderniseren. Hierdoor komen er ook nieuwe eindtermen en leerplannen. Volgens een groot deel van de leerkrachten van het katholiek onderwijs zijn de nieuwe eindtermen onhaalbaar. Dat blijkt uit een recente enquête die de koepel deed waarbij meer dan 100 directies en meer dan 700 leerkrachten betrokken waren. Men zegt dat leraren een hele grote reeks eindtermen moeten afvinken op zeer korte tijd. Hierover wil ik het uitgebreid hebben in dit blogbericht.


De discussies rond de eindtermen gaan de laatste rechte lijn in. Aan het Grondwettelijk Hof hielden alle betrokken partijen een pleidooi. Het katholiek onderwijs Vlaanderen en het Steineronderwijs vechten hierbij de nieuwe eindtermen voor de tweede en derde graad secundair onderwijs aan. Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) verdedigt deze samen met Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.


Wat is de betekenis van eindtermen binnen het onderwijs? De eindtermen leggen vast wat een leerling moet kennen en kunnen. Dit wordt bepaald door de Vlaamse overheid. De leerkrachten mogen in hun lessen zelf bepalen hoe ze de eindtermen realiseren bij hun leerlingen. Hierbij worden steeds de leerplannen gevolgd. Volgens het katholiek onderwijs is dat niet mogelijk bij de nieuwe leerplannen. Zij vinden de nieuwe eindtermen te uitgebreid, en daarom onrealistisch om allemaal te bereiken. Leerkrachten zullen onvoldoende tijd hebben om alles op een goede en duidelijke manier over te brengen naar hun leerlingen, laat staan om eigen accenten te leggen. Hierdoor gaan leerlingen het moeilijker krijgen om de inhouden te studeren.


De nieuwe eindtermen hebben heel wat eisen. Ze willen namelijk veel te veel aan bod laten komen in plaats van één specifiek onderwerp grondig te bespreken. Dat zegt Gwenny Roth, leerkracht wiskunde voor maatschappij- en welzijnswetenschappen in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee. Ze vindt de eindtermen te ambitieus. Ze zorgen voor een bedreiging van de onderwijskwaliteit en onderwijsvrijheid. Door de hoge verwachtingen van de eindtermen worden er veel delen leerstof opgeschoven naar volgende jaren. Uiteindelijk moet alles wel gekend zijn. Ik stel mij hierbij dan de vraag: "Wordt het probleem hiermee niet verschoven?"


De onderwijskoepel spreekt over "pedagogische bureaucratisering" en "een afvinkcultuur". Leerkrachten moeten op korte tijd hele reeksen eindtermen afvinken. Ze krijgen haast geen ruimte meer om zelf creatief aan de slag te gaan met de moderne en ambitieuze leerdoelen. Naar mijn mening is dit wel belangrijk dat je zelf creatief aan de slag kan gaan met leerdoelen. Dat maakt het ook leuker voor je leerlingen om dingen bij te leren. Uit de enquête kwam nog een opvallende vaststelling, namelijk dat er bij de andere koepels, die ook aan de slag moeten gaan met dezelfde eindtermen en leerplannen, momenteel geen klachten zijn van leerkrachten.


De praktijkcommissie zal moeten oordelen of de eindtermen al dan niet haalbaar zijn. Omwille van de coronapandemie, die het schooljaar moeilijk maakte, vroeg de commissie een jaar extra de tijd om een beslissing te nemen. De afgelopen 2 jaren waren geen normale schooljaren. Sommigen kunnen al wel met vrij grote zekerheid vaststellen dat de eindtermen niet haalbaar zijn en dat het curriculum te overladen is.


Momenteel is het afwachten op een oordeel van het Grondwettelijk Hof. Ze hopen dat er zo snel mogelijk een uitspraak komt, liefst voor het einde van het schooljaar, zodat er snel actie kan ondernomen worden.


Ik heb voor dit artikel gekozen omdat er toch wat te doen is rond de nieuwe eindtermen en leerplannen. Ik vond het nuttig om hierover te schrijven omdat de modernisering voor heel wat veranderingen zorgt binnen het onderwijs. Ik wou hier graag meer over te weten komen en mijn mening erover vormen.


De vernieuwingen zijn wel nodig naar mijn mening. Alles om ons heen verandert voortdurend, denk maar aan de technologie, de arbeidsmarkt, de maatschappij en de wereld. Deze verschillende ontwikkelingen zijn de aanleiding om het onderwijs hierop aan te passen. De coronapandemie bijvoorbeeld heeft heel wat invloed gehad op ons onderwijs. Het heeft ervoor gezorgd dat er nu steeds vaker online onderwijs is. Door al de snelle ontwikkelingen moest het onderwijs zich snel aanpassen en moest men op een andere manier gaan kijken naar het onderwijsaanbod. Waar 2 jaar geleden nog geen sprake van was, is nu normaal geworden. Gelukkig zijn er zoveel digitale middelen die ons onderwijs kunnen verbeteren. Ook de arbeidsmarkt stelt heel andere eisen dan voorheen. Ze stellen steeds hogere verwachtingen. Er is veel vraag naar verschillende vaardigheden, zoals digitalisering en samenwerking. Daardoor wordt er nu in het onderwijs belang gehecht aan verschillende basisvaardigheden, denk aan digitale vaardigheden (ICT-beleid). Doordat de wereld steeds digitaler wordt, is de digitalisering van het leren en lesgeven in het onderwijs in een stroomversnelling gegaan.

Bron: Vlaamse Scholieren Koepel (VSK)
5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page