Aangezien november bekend staat als dé Boekenmaand omwille van al de boekenfestivals en de Voorleesweek, vond ik dit artikel dat ik vond op VRT NWS gepast om te bespreken. In november worden er vaak talloze evenementen georganiseerd om boeken in de aandacht te brengen. Zowel op radio als tv zijn er programma’s over boeken en daarom noemen ze deze maand ook wel dé boekenmaand.
De Boekenmaand is er gekomen door de VRT. Zij geven heel de maand november extra aandacht aan boeken. Vanop 'LEES! Het Boekenfestival' (de welgekende boekenbeurs van vroeger) doen ze 'De Boekathon', een marathonuitzending van in totaal 49 uur, die in de eerste week van november elke dag live op tv te volgen is. Tijdens deze marathon interviewt Tom De Cock, een Belgische radio-dj, schrijver en televisiepresentator, verschillende auteurs over hun nieuwste boeken en brengen deze zo onder de aandacht.
Op Radio 1 gaan ze elke dag op zoek naar een “vergeten” boek. Deze boeken worden letterlijk vaak vergeten. Ze praten over deze boeken en proberen ze terug aandacht te schenken. Aan het einde van het boekenfestival mag één winnaar al de besproken boeken mee naar huis nemen.
De VRT probeert met heel deze campagne boeken te promoten en zo veel mogelijk mensen aan het lezen te krijgen in aanloop van 'De Voorleesweek'. Dit doen ze door bijvoorbeeld mensen aan te zetten om lid te worden van een voorleesclub. 'De Voorleesclub' is ook een tv-programma voor jong en oud waarbij er elke dag kinder- en prentenboeken worden voorgelezen door een bekende mama of papa, oma of opa, nonkel of tante.
Ik vind heel deze campagne rond de boekenmaand een heel goed initiatief van de VRT. Het zet de boeken en boekenfestivals goed in de kijker. Het kan jongeren en volwassenen motiveren om auteurs en hun boeken te leren kennen en te lezen. Door de voorleesprogramma’s zorgen ze ervoor dat ook de allerkleinsten erbij betrokken worden omdat het voorlezen zinvol is voor hun taalontwikkeling.
Commentaires