top of page
  • Lode Van Hove

Recht op onderwijs voor Oekraïense vluchtelingenkinderen

Bijgewerkt op: 16 mei 2022


Recent kwam ik dit artikel tegen in de app van VRT NWS over de Oekraïnse vluchtelingenkinderen. ik wist meteen dat ik hierover iets wou schrijven op mijn cultuurportfolio. Het leek mij interessant omdat dit onderwerp een invloed kan hebben op ons onderwijs. Momenteel komt Oekraïne dagelijks in het nieuws met de vreselijke oorlog en de hele vluchtelingenstroom die richting Europa trekt. Dit brengt heel wat gevolgen met zich mee, onder andere ook in het onderwijs. In dit blogbericht ga ik hier dieper op in.


We zien steeds meer Oekraïense vluchtelingen zich verplaatsen richting Europa. Op dit moment verplaatsen ze zich vooral richting Polen, maar uiteindelijk zullen ze ook in ons land terechtkomen. We zullen ons goed moeten voorbereiden op deze toestroom, want bij die vluchtelingen zitten veel gezinnen met jonge kinderen. Deze kinderen hebben ook recht op onderwijs. Hiervoor zijn ze in het onderwijs een plan aan het uitwerken.


Katholiek Onderwijs Vlaanderen vraagt aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts extra capaciteit om les te kunnen geven aan Oekraïnse vluchtelingenkinderen. Dit kunnen we realiseren door extra klaslokalen en leerkrachten te voorzien in onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). Er wordt ook gesproken om Oekraïense leerkrachten in te schakelen, want extra leerkrachten in het onderwijs is bij ons nog steeds een heikel punt. Waarom zouden we dit niet doen? De inschakeling van Oekraïense leerkrachten zou een goede hulp zijn, want we zitten zelf met een lerarentekort. Ook niet elke leerkracht is in staat om lessen te geven aan OKAN-leerlingen. Oekraïense leerkrachten spreken de taal en zouden dus meer dan welkom zijn naar mijn mening.


Zoals Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, zegt: "Buitengewone omstandigheden vragen buitengewone maatregelen." Daar komt het uiteindelijk op neer. We moeten ons aanpassen en openstellen voor de vluchtelingen. Volgens Lieven Boeve is dit experiment goed als een tijdelijke oplossing, voor een periode tot de zomervakantie. Als ze hier langer verblijven, zouden we volgens hem meer moeten inzetten op onderwijs in het Nederlands. We zouden de Oekraïnse leerlingen vanaf dan ook meer laten integreren in de gewone scholen en in de samenleving.


Hoe alles zal verlopen valt nog af te wachten. Dit zullen we zien na de paasvakantie, want dan verwachten we de eerste vluchtelingenkinderen.



Ik vind het een goed initiatief om tijdelijk onderwijs aan te bieden voor de Oekraïense kinderen. Op die manier zullen ze minder leerachterstand of leerproblemen oplopen. Op deze manier voorzien we ook jobs voor de Oekraïense leerkrachten. Uiteraard moeten we ook rekening houden met hun situatie. Ze ondergaan een moeilijke tijd en het is pijnlijk om uit je eigen land te moeten vluchten omwille van oorlog. Ook voor kinderen is deze situatie niet gemakkelijk. Ze zullen niet direct in staat zijn om terug lessen te gaan volgen. Daarom is het belangrijk dat we de vluchtelingen eerst rust bieden zodat ze zich rustig kunnen aanpassen aan de nieuwe omgeving. Nadien kunnen we hen de volgende stap laten zetten.


In de klaspraktijk zal dit ook merkbaar zijn. Misschien komen wij zelf tijdens één van onze stagelessen in contact met kinderen die gevlucht zijn uit Oekraïne. We staan er misschien niet direct bij stil, maar de kans is reëel. Daarom vind ik het belangrijk dat we hen de juiste steun kunnen bieden waar nodig. We zullen hiermee rekening moeten houden tijdens de les en ook wanneer we dit onderwerp bespreken. Je kan voor de les toestemming vragen aan de leerling of dit onderwerp mag aangehaald worden en of je die persoon erover mag aanspreken.


Ik leef mee met Oekraïne. Ik vind het spijtig dat oorlog nog een plaats kent in 2022. Hopelijk voelen de Oekraïeners zich snel thuis in ons land en is de oorlog snel voorbij!


 

Wat vinden jullie van dit initiatief? Vinden jullie dat we tijdelijk onderwijs organiseren voor de Oekraïense kinderen? Deel zeker jullie meningen onder dit blogbericht!

Bron: VRT NWS
3 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page