Van vrijdag 18 februari tot en met vrijdag 25 februari is het weer zover! De "Week tegen Pesten" gaat weer van start. Dit is een Vlaamse actie van onder andere Ketnet, MNM en het Vlaams Netwerk Kies Kleur tegen Pesten. Het is een week waarin leerkrachten, scholen, jeugdbewegingen en sportverenigingen kinderen inspireren om elkaar niet te pesten. Ze willen duidelijk maken dat pesten niet oké is. Ze hopen zo pesten een halt toe te roepen.
Elk jaar is er een nieuw campagnelied dat bij de actie hoort en dit jaar is dat "Diamant", een lied van Camille Dhont. Ze is bekend van de muzikale jeugdserie #LikeMe.
Link naar het lied:
Sinds 2012 organiseert Ketnet deze actie om kinderen op te roepen om elkaar niet te pesten. Van 2012 tot en met 2017 gebeurde dat met de "Move tegen Pesten", daarna werd dat "STIP IT". Sinds 2018 zijn de vier stippen hét symbool van de actie. Het is een krachtig signaal waarmee je aangeeft dat je tegen pesten bent. STIP staat letterlijk voor "Samen Tegen Iemand Pesten".
Tegenwoordig komt pesten steeds vaker voor. De cijfers bevestigen dat, namelijk 1 op de 6 jongeren wordt gepest. Door de opkomst van sociale media komt ook cyberpesten vaker voor. 1 op de 14 jongeren wordt geconfronteerd met online pestgedrag. Zo blijft het pestgedrag steeds verder evolueren. Niet alleen op school, maar ook thuis. Pesten komt niet alleen voor bij kinderen en jongeren, ook volwassenen kunnen het slachtoffer worden. De organisatie van de Week tegen Pesten wil dit jaar benadrukken hoe belangrijk het is om te reageren wanneer je merkt dat iemand gepest wordt, want pesten stop je niet alleen.
Ik kan dit ook goed koppelen aan de Chiro. Als chiroleider probeer je ook steeds in te grijpen bij ruzies als je dit opmerkt. Je kan het niet altijd opmerken. We kunnen als leiding niet iedereen onder controle houden en overal ingrijpen. Bijvoorbeeld bij een bosspel vertrouwen we erop dat onze leden geen ruzie gaan uitlokken door vals te spelen. Vaak komt daar altijd ruzie van. Ook niet iedereen kan even goed tegen zijn verlies.
Ik vond dit artikel interessant om te bespreken omdat de "STIP IT-actie" ook wel leeft in het onderwijs. Ik heb zelf ook een lastige lagereschooltijd doorstaan met veel pestgedrag. Het is nog steeds confronterend om te lezen dat er zoveel jongeren worden gepest. Het is belangrijk om deze actie onder de aandacht te brengen, en zeker later voor de klas. In de klaspraktijk komt dit onderwerp misschien nog te weinig aan bod. Er wordt weinig rond gedaan, maar pesten is van alle generaties. Daarom vind ik deze actie een goed initiatief om pesten een halt toe te roepen. We moeten rekening houden met de diversiteit in klasgroepen. Iedereen is anders, en iedereen hoort erbij.
Hey Lode.
Wat heb jij het verhaal rond STIP IT mooi verwoord in je blogbericht. Niemand verdient het om gepest te worden. Het is inderdaad jammer dat er voornamelijk nadruk wordt gelegd bij pesten bij kinderen en jongeren, maar volwassenen kunnen en zijn hier ook soms slachtoffer van. Ik vind daarom STIP IT een heel goede manier om pesten aan te pakken.
Groetjes,
Zoé