top of page
  • Lode Van Hove

Wat vraag je nu eigenlijk? – Over vragen stellen bij teksten

Bijgewerkt op: 28 feb. 2022


Voor dit blogbericht heb ik een artikel genomen uit het vaktijdschrift FONS. Hierin vond ik een interessant artikel over vragen stellen bij teksten. Dit onderwerp sluit zowel aan bij Nederlands als bij de andere onderwijsvakken. In het artikel worden er zeven kenmerken aangehaald over vragen stellen. Omdat het onderwerp recent in één van onze praktijkateliers talen aan bod kwam, besloot ik hierover een blogbericht te schrijven.


Als leerkracht ga je proberen om goedgekozen vragen te stellen. Op deze manier kan je kennis opbouwen met je leerlingen. Goede vragen zetten leerlingen aan om met de inhoud van de les aan de slag te gaan. Het is ook een goede controle om na te gaan of ze de kennis begrepen hebben. Je zorgt ervoor dat de les interactiever wordt gemaakt en dat het voor leerlingen aangenamer is om de les te volgen. Leerlingen willen bij de les betrokken worden.


Door gebruik te maken van verschillende soorten vragen kan je het leerproces vergemakkelijken, verrijken en verdiepen. We hebben open en gesloten vragen, gerichte vragen, reflecterende vragen, keuzevragen en nog zoveel andere soorten. Elke vraag heeft zijn eigen functie en kan afhankelijk van de situatie een goede of slechte soort vraag zijn om te stellen.


Er zijn enkele kenmerken voor goede vragen. Ze moeten duidelijk en helder geformuleerd worden. Op vlak van woordkeuze en formulering worden ze aangepast aan het niveau van de leerlingen. Daarnaast zorgen vragen ook voor interactie tussen je leerlingen en kan je doorvragen op hun antwoorden. Op die manier kan een gesprek op gang komen met je leerlingen over bijvoorbeeld een tekst. Door goede vragen te stellen over een tekst, kan je de leerlingen doen stilstaan bij attitudes zoals aandachtig lezen of nadenken over de inhoud van een tekst. Je kan nagaan of leerlingen gericht informatie uit een tekst kunnen halen en dat ze deze kunnen samenvatten in eigen woorden.


Ik vind het een goed artikel omdat het handige tips geeft over het stellen van vragen tijdens een les. Voor een leerkracht is dit een belangrijke vaardigheid die je onder de knie moet hebben. Door vragen te stellen gaan leerlingen een actieve, kritische en onderzoekende houding ontwikkelen. Dit is goed om te kunnen functioneren in de toekomstige maatschappij. Zonder vragen te stellen kan je niet achterhalen of je leerlingen alles hebben begrepen en kunnen toepassen. Daarom vind ik dit een belangrijk onderdeel van de lerarenopleiding omdat het een groot onderdeel is van je lessen.



3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page